Onderzoeksfase
In deze fase van het ontwerpproces is het belangrijk dat je diep en samenhangend beeldend (en/of muzikaal) onderzoek doet.
Leerdoelen:
-
Ik kan uit verschillende bronnen informatie halen over mijn onderwerp.
-
Ik kan ideeën vormen vanuit alle informatie die ik tot nu toe heb verzameld.
-
Ik kan een idee vormen dat samenhangt met het thema.
-
Ik kan doelgericht experimenteren met materialen en/of media.
-
Ik kan doelgericht experimenteren met technieken.
-
Ik kan doelgericht experimenteren met beeld- en/of audioaspecten (zie menu)
Manieren om te experimenteren per discipline
Discipline Beeldend
Maak schetsen, studies en proefjes. Het gaat erom dat je laat zien dat je onderzoek hebt gedaan en wat dat onderzoek heeft opgeleverd. Onderzoek in je schetsen, studies en proefjes aspecten van de voorstelling aspecten van de vormgeving.
Focus je daarbij op de onderstaande punten:
-
Beeldende aspecten (zie menubalk hierboven, overleg met je docent welke het best aansluiten in jouw onderzoek)
-
Materialen,
-
Technieken
Discipline Film
Bij film is het belangrijk dat je eerst een storyboard maakt. Een storyboard is een verzameling van uitgetekende shots zodat je vooraf een plan kan maken wat je gaat filmen maar vooral ook hoe je dat gaat doet en wat je daar bij nodig hebt.
Daarnaast ga je experimenteren in het cameragebruik.
-
Je experimenteert met het standpunt van de camera.
Denk hierbij aan: hoog, laag, ooghoogte of misschien wel over de schouder van de acteurs. -
Je experimenteert in kadrering, dat betekent bij film hoe ver je in- of uitzoomt.
Denk hierbij aan: een close-up, een medium-shot, een totaal-shot. -
Je experimenteert in camerabewegingen. Hoe beweeg je de camera tijdens het filmen?
Denk hierbij aan: een pan, tilt, zoom.
Discipline Animatie
Net als bij film (zie hierboven) is het voor een animatie film belangrijk dat je eerst een storyboard maakt. Ook bij animatie kun je nadenken over het standpunt en beweging van de "camera". Bij een getekende animatie is er natuurlijk geen camera maar je kan wel bepalen hoe ver je inzoomt of welke beweging je laat zien in het beeld.
Daarnaast experimenteer je net als bij beeldend in de vormgeving. Denk hierbij aan kleur, compositie, ruimtelijkheid. Dit geldt voor zowel digitale als handmatig gemaakte animaties.
In dit filmpje worden de 12 principes van animeren uitgelegd. Interessant om te bekijken zodat je kunt leren hoe je extra effect geeft aan je bewegingen.
Discipline Fotografie
Ook bij fotografie experimenteer in je in het cameragebruik. Zorg dat je de onderstaande begrippen op verschillende manieren uitprobeert, kijk steeds kritisch naar je foto: wat voor effect heeft het op de kijker?
-
Kadrering. Simpel gezegd: wat laat je zien in je beeld en wat niet?
Hoever zoom je in of uit. Hoe snijd je je beeld bij? Denk ook hierbij weer aan de begrippen: close-up, medium en totaalshot. -
Standpunt: Waar staat de fotograaf?
Hoog (vogelperspectief)? laag (kikvorsperspectief) of ooghoogte (neutraal)? -
Compositie. Wat staat waar in beeld? Hoe orden je dat?
Op deze site kun je veel tips en trucs lezen die je kunnen helpen in het bepalen van je compositie.
Daarnaast zijn ook andere elementen in de vormgeving van belang: denk hierbij aan kleurgebruik, achtergrond, licht en (on)scherpte.
Discipline Grafische vormgeving
Bij grafische vormgeving is het erg belangrijk dat je tijdens het experimenteren goed nadenkt over je doelgroep. Jouw keuzes in bijvoorbeeld typografie, compositie en kleurgebruik hebben invloed o het bereiken van en het zetten van de juiste toon voor een bepaalde doelgroep. Zorg dat je bij het experimenteren extra aandacht besteed aan de volgende punten:
-
Typografie. Typografie is alles wat hoort bij het opmaken van teksten. Laat zien dat je experimenteer in de keuze van lettertypen en regelafstand. Op deze website kun je veel interessante informatie en voorbeelden vinden over typografie.
-
Compositie. Simpel gezegd: wat staat waar in beeld? Hoe orden je dat? Laat in je experimenten zien dat je verschillende varianten uitprobeert, gebruik hierbij het beeldaspect ordening daar vind je meer uitleg over de verschillende composities.
-
Werken in lagen. Experimenteer met verschillende lagen over elkaar heen. Zo word je compositie ook meteen interessanter. Je kan bijvoorbeeld tekst of vormen over afbeeldingen zetten, of afbeeldingen over tekst. Experimenteer hierbij met transparantie van een laag, blijf steeds kritisch kijken: wanneer blijf iets goed zichtbaar/leesbaar?
-
Kleurgebruik. Met kleurgebruik kun je heel veel experimenteren. Maak een kleurschema van een aantal kleuren die je steeds terug laat komen in je werk, zo vormt het een geheel. Je kan verschillende kleurschema's toepassen zodat je kunt vergelijken welk effect dat geeft. Daarnaast kun je met kleur de aandacht op een bepaalt onderdeel vestigen, wat moet er uit springen en wat juist niet? Ook hierbij is het weer heel belangrijk dat je de doelgroep goed in de gaten houdt.
Discipline Muziek / geluid.
Maak oefenopnames, studies en probeer veel uit. Het gaat erom dat je laat zien dat je onderzoek hebt gedaan en wat dat onderzoek heeft opgeleverd. Besteed in je studies aandacht aan de audioaspecten (kijk hierboven in het menu van de website)